Via Ferrata Cheile Turzii, ruta montata de Sky Fly







"Cea mai grandioasă fierăstruire a Culmii Petreştilor se întîlneşte în zona unde rîul Hăşdate intersectează bariera dură a calcarelor jurasice (tithonice), scurtîndu-şi un sector de chei unic, Cheile Turzii. Ele reprezintă, de departe cea mai cunoscută forma de acest gen din Munţii Apuseni, datorită atîtpoziţiei sale favorabile în teritoriu (în apropierea oraşelor Turda si Napoca), cît şi a atractivităţii sale deosebite. Ca urmare, ea a intrat de timpuriu în atenţia turiştilor, cît şi a specialiştilor geografi, botanişti, geologi care i-au descris şi explicat geneza şi evoluţia, fauna şi flora ş.a.m.d., făcînd astfel şi mai mult cunoscută. Cheile Turzii (fig. 2) sînt situate în partea centrală a Culmii Petreştilor. avînd o lungime de 1 270 m şi o energie de relief de pînă la 250 m. Au o orientare relativ perpendiculară pe direcţia de desfăşurare a barei carbonitice, respectiv vest-est. Amploarea dezvoltării lor pe verticală este o consecinţă a încastrării Hăşdatelor în zona de cea mai mare altitudine a culmii menţionate, care atinge pe versantul drept, în Dealul Bisericii (793 m), iar pe cel stîng, în Dealul Sindului (759 m). Se observă, încă de la această menţionare, o cădere spre nord-est a culmii, cădere ce se va accentua, ea disparînd sub depozitelesedimentare ale Depresiunii Transilvaniei. La constituirea resurselor turistice ale Cheilor Turzii participă uncomplex de elemente morfologice, hidrologice, geologice, floristice şi faunistice. Varietatea şi amploarea desfăşurării, cărora li se asociază ineditul, specificitatea teritorială a răspîndirii acestor elemente, fac din Cheile Turzii un obiectiv turistic cu o atractivitate indiscutabilă." (Cocean, P., Chei si Defilee in Muntii Apuseni)

Nu intamplator am ales sa citez, cred ca pentru prima data pe blog, un fragment dintr-o lucrare monumentala ce ne aduce in lumina frumusetea unor spectacole ale naturii din Apuseni, in cazul de fata Cheile Turzii din Muntii Trascau. M-am oprit cu citarea acolo unde se vorbeste despre atractivitatea turistica, punctand, dupa opinia mea, unul din cele mai inedite si occidentale aparitii din Cheile Turzii, un "drum de fier" ce urca din albia Hasdatelor si ajunge pana sus, pe Culmea Petrestilor, cocotand peretii verticali, ocolind pe la baza versantii si traversand o spartura in calcare, un pod de piatra binecunoscut sub numele de Grota lui Hili. In cateva cuvinte este vorba desre Via Ferrata din Cheile Turzii, ruta montata de Sky Fly. 






Dupa indelungi asteptari in sfarsit am avut bucuria ca, la inceputul verii, sa pot parcurge ruta de via ferrata din Cheile Turzii. Imi mai planuisem acum cateva luni sa ajung in chei, insa in acea perioada fusese data jos de catre oameni despre care nici macar nu merita sa amintesc. 
Traseul incepe de undeva de mai sus de binecunoscuta zona de catarat de la "Scoala Turdeana", acolo unde, poate, multi dintre noi am avut primul contact cu stanca, mai ales Clujenii pentru care Cheile Turzii reprezinta o capitala a cataratului. 
Fiindca am pornit in mare graba spre chei, am uitat sa luam cu noi tot echipamentul adecvat pentru a parcurge in deplina si totala siguranta traseul de Via Ferrata. Asadar, imaginile prezentate in acest articol NU prezinta echipamentul complet pentru a parcurge ruta din Cheile Turzii. NU PARCURGETI DE NICI UN FEL SI NICI O PORTIUNE DIN TRASEU FARA CASCA SI KITUL SPECIAL DE VIA FERRATA!(carabinierele, cele doua lonje de care va asigurati, hamul, eventual manusi de via ferrata). 








Pe masura ca urcam ruta montata de Sky Fly a Via Ferratei lasam in urma noastra albia paraului care sapase in zeci de mii de ani spectacolul verticalelor de stanca. In momentul in care urcam simteam o satifsactie imensa si nu-mi repetam in gand decat cuvintele dragi mie:"am facut-o si pe asta!". Ne oprim si pentru poze, intrucat trebuia surprins entuziasmul nostru. 
Aveam mereu deasupra noastra Grota lui Hili, locul binecunoscut din chei unde tavanul imens de calcar prezinta o spartura grandioasa de cativa zeci de metrii prin care, odata, apa se infiltrase, dupa care tavanul de calcar s-a prabusit, formandu-se asa numita Grota a lui Hili.

Peisajul e impresionant, greu de descris in cuvinte. Practic ajungi sa vezi niste locuri pe care, fara cunostinte de alpinism, nu le-ai fi vazut, toate acestea multumita initiativei celor de la Sky Fky carora trebuie sa le aduc toate laudele si admiratia mea! Felicitari celor ce au adus putin din binecunoscutele rute de via ferrata din toti muntii grandiosi ai Lumii si aici la noi, in Apuseni, in Muntii Trascau!








Ajunsi deasupra cheilor, sus, pe platou, panorama ramane aceeasi, a peisajului carstic, a peretilor verticali si a turnurilor calcaroase, insa de data aceasta privite de undeva de sus. 

Inchei repede de data aceasta, lasand pozele sa descrie mai bine frumoasa Via Ferrata din Cheile Turzii, ruta montata de Sky Fky, indemnandu-va cu drag sa parcurgeti ruta pentru ca veti vedea imagini cum nu ati mai vazut din chei si mai ales, veti iesi multi dintre voi din zona de comfort, intrucat o via ferrata atat de frumoasa nu gasesti oriunde, iar adrenalina crescuta te va face sa te simti precum un invingator la finalul traversarii. Link pentru contact Sky Fly aici.





Cu bine!

Comentarii