Trascaul prin ochi de cartografi




Aplicatie pe teren in Trascau... un "must do" ce se afla pe lista care trebuia dusa la bun sfarsit in acest an universitar. Si uite ca am avut ocazia sa mergem, dupa finalizarae optionalului de Cartografiere Turistica, alaturi de colegii cartografi, intr-o iesire pe teren in urma careia am invatat multe, multe lucruri noi.
Pentru ca unui geograf, dupa caz viitor cartograf, ii sta cel mai bine in teren, cu harta in mana... despre satisfactia de a avea in mana o harta facuta de tine nu mai amintesc prea multe; a fost momentul in care mi-am putut confirma ca toata munca depusa pentru finalizarea acesteia a avut si un scop.




Circuitul a fost Cluj-Aiud-Buru-Salciua-Sub Piatra si retur pe ruta Salciua-Turda-Cluj.
Succint si cu liniuta, ca in clasa aIV-a, enumar cateva din cele mai reprezentative obiective ale itinerariului nostru pe care le-am vazut fie in trecere, fie ca am poposit in acele locuri:

-Cheile Valisoarei
-Castelul Templul Cavalerilor
-Depresiunea Trascaului
-Piatra Secuiului
-Cetatea Coltesti
-Rimetea
-Defileul Ariesului
-Cascada Sipote Jos
-Depresiunea Salciua
-Masivul Bedeleu
-casele traditionale din Trascau
-Dolina-ponor de la Vanatare
-Cascada de pe Valea Poieni
-Portalul pesterii Huda lui Papara

Despre insemnatatea din punct de vedere geografic, geomorfologic, botanic sau faunistic al celor vazute as putea scrie multe articole, poate am sa insemnez cateva aspecte de-a lungul veri daca tot voi fi in Trascau doua luni de zile, insa de data aceasta voi pune accent pe ceea ce inseamna peisagistica Trascaului.
Alte articole despre Trascau si majoritatea obiectivelor prezentate in imagini mai jos se gasesc deja randuri scrise in postarile anterioare.

Cheile Valisoarei - locul unde cuibareste acvila de munte la cea mai joasa altitudine din Europa




Rimetea - locul unde autenticul secuiesc e prezent prin casele albe cu geamuri verzi, graiul unguresc si ordinea cunoscuta a fiecarui lucru + Gonduzo, birtul unde AC/DC rasuna in boxe la orele diminetii







Cascada Sipote Jos - succesiunea caderilor de apa formate pe pragurile de travertin din zona Sipote se termina brusc, in albia abrupta a Ariesului, la Cascada Sipote Jos



Fiindca nu facem prostitutie stiintifica, "mereu" ne localizam cu precizie...
Reclama la Garmin :)


Masivul Bedeleu - abruprurile de calcar se ridica deasupra linistitei Salciua, ascunzand in subteran pesteri, galerii inca neexplorate si avenuri a caror adancime este inca necunoscuta. Casele traditionale dau pitorescul locului!






Vanatarile Ponorului











Ce nu facem noi sa ajungem unde ne propunem... spre dolina




Pestera Huda lui Papara - cea mai lunga pestera din Muntii Trascau si pestera cu cel mai mare hibernat de lilieci din sud-estul Europei






All in all, a fost o iesire geografica in adevaratul sens al cuvantului, peste care am privit din perspectiva cartografica(de unde si numele acestei postari). Ideea sustinuta vine in intarirea premisei mele referitoare la faptul ca un bun geograf, cartograf sau cum vreti voi sa-i spuneti este acela care isi cunoaste zona de studiu, care bate la picior munti, dealuri, ape si asezari. Si da, acesta este farmecul realizarii unei harti pentru mine... sa mergi in teren!



Pe data viitoare!

Comentarii