Cartare alunecarea de la Fanatele Clujului







Acum doua saptamani am fost pe teren, la prima iesire a Cercului Stiintific Studentesc de Geografie Fizica si Tehnica alaturi de colegii care au optat pentru grupul de Geomorfologie.
Scopul a fost unul de interes pentru mine, respectiv cartarea geomorfologica, respectiv alunecarile de teren de tip glimee. Reprezentativa acestui tip de proces este binecunoscuta(pentru cei din domeniu) alunecare de la Fanatele Clujului.
Pentru ca geomorfologia va ramane mereu o pasiune pentru mine, crescand cu cartile de geomorfologie in liceu, iar partea ce tine de cartografie devine mai mult decat pasiune si o activitate aproape de zi cu zi, aplicatia a cazut ca o manusa pentru mine.

Succint ar trebui amintit faptul ca rezervatia se compune din doua parti, "La Coparsaie", in limbajul localnicilor insemnand sicrie, si "La Craiu". Numele primei dintre ele face legatura cu movilele alungite care apar in peisaj, oferind astfel si o conotatie mistica glimeelor si lasand locul unor legende vesnic nelipsite din popor. Restul detaliilor de ordin faunistic, floristic si peisagistic nu reprezinta pentru mine acum subiect de poveste, intrucat voi atinge partea geografica a acestui articol si nu cea botanica.










Pornim de la complexul comercial din cartierul Iris si o luam prin spatele supermarketului pe un drum neasfaltat, insa destul de bine circulat(Strada Fanatelor) cu scopul de a ajunge la Rezervatia Naturala "Fanatele Clujului". Aveam sa urcam pe Dealul Sfantul Gheorge, localizat in Nordul Clujului, iar de acolo aveam sa vedem in fata noastra imensa alunecare. Fiindca panorama ne permitea sa observam pana departe, spre Muntii Gilaului, o incursiune prin timp, respectiv erele geologice, ne-a facut sa intelegem mai bine varsta si prezenta anumitor fenomene atat in apropierea Clujului cat si in Transilvania.
Coboram Dealul Sfantu Gheorghe spre Valea Calda, dupa care ajungem chiar la baza alunecarii unde peisajul devenise un altul vazandu-l atat de aproape. Movile, rape de desprindere, suprafete imense ale corpului alunecarii, totul la dimensiuni uriase si configuratii care nu mi le imaginasem inainte.










Alegem sa incepem cartarea alunecarii de la Fanatele Clujului de la vest spre est, adica dinspre stanga spre dreapta. Traversam puzderia arbustilor teposi dupa care urcam pe monticulul cel mai inalt. De acolo vedeam configratii ale terenului ce urmau sa fie trecute mai apoi pe harta, marind gradul de detaliere al acesteia, localizam zonele inmlastinite si stabileam forma acestora. Dupa ce treceam toate detaliile terenului necesare inainteam spre a urca pe un alt monticul. Si tot asa am continuat vreme de cateva ore, entuziasti si cu urechile ciulite, caci intreaga aplicatie de teren a fost o oaza de informatii si cunostinte ce le acumulezi doar fiindu-ti explicate chiar la fata locului, pe teren. A fost un fel de "a fura meseria" de la cei mai buni in domeniu.












Cat despre planul de management si amenajare va spun cu dezamagire ca insemnatatea locului despre care se tot vorbeste e totalmente umbrita de lipsa indicatoarelor de la drumul principal, inexistenta sau deteriorarea panourilor informative, la care se adauga lipsa potecilor si a cailor de acces amenajate. Fara acestea, oricat de mirific ar fi locul, important din punct de vedere floristic si peisagistic, drumetul, turistul, vizitatorul nu se oboseste sa gaseasca poteca si sa-si agate hainele prin tufarisul de la poalele glimeelor.
Insa pentru pasionati o astfel de iesire nu strica niciodata, ba mai mult, iti aduce un plus de cunostinte si dorinta de a te reintoarce la studiu pe teren... pentru ca cei mai buni geografi nu sunt cei din biblioteci si din fata monitoarelor, ci aceia care ii intalnesti si pe teren.


Inchei prin a sublinia faptul ca o pasiune inseamna si un mod de viata, iar un mod de viata inseamna o permanenta si neincetata activitate. Astfel argumentez si postarile din ce in ce mai rare de pe blog: pentru ca timpul si iesirile cel putin saptamanale nu-mi mai permit sa scriu despre locuri, oameni si experiente. Insa revin cu noi articole din drumetii si iesiri pe teren sper, cat mai curand... pe lista de asteptare sta povestea unui rapel pe o cascada de 50m a carei inaltime am determinat-o exact si corectam, astfel, toate datele cunoscute pana acum.

Toate bune!

Comentarii

  1. Foarte frumos! As vrea sa facem si noi macar jumatate din practica pe care o faceti voi, dar pe noi ne incarca cu 15 materii (multe inutile sau invechite) ca sa mai avem timp sa iesim din Bucuresti.
    Multa bafta in continuare, imi place sa te vad asa pasionata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e, din pacate partea cea mai frumoasa si aplicativa a ceea ce inseamna Facultatea de Geografie, indiferent de centrul universitar sau specializare, o reprezinta aplicatiile pe teren, insa din cauza planului de invatamant si indisponibilitatii profesorilor acest lucru e, uneori, neglijat.
    Care ar fi solutia? Sa trageti de profesorii vostri(eu una asa fac si nu ezit sa spun de fiecare data ca vreau practica, iesire pe teren, aplicatie). Sa vezi ce frumos e la partea de topo si carto, avem deja cinci iesiri pe teren si urmeaza aVI-a luna aceasta.

    Cat despre pasiune, intr-o lume in care toti urmaresc bani si functii, razbesc superficialitatii lor privind ca o pasiune ceea ce voi face mai apoi.

    Te pup, gagico! Sarbatori cu bine si poate, poate ne vedem cumva anul acesta!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eh, nu intelege gresit, stii ca nu-s vreo mititica rusinoasa. Nici mie nu imi e rusine sa ma exprim cand vreau teren si fac mai mult decat colegii mei, dar asta nu inseamna ca mi se pare suficient. Ca si la tine, pasiunea ma face sa vreau mai mult, mereu mai mult, dar picioarele-mi de pe teren ma mai tin si pe la biblioteca :(
    Te pup si eu, sper ca ai avut un Paste minunat. Eu una mi l-am petrecut in Subcarpatii Valcii, grozavi ca sa imbini practica geografica cu familia, chiar daca zona unde am fost e foarte izolata.

    Iti mai zic o data, ca nu strica: multa bafta in continuare! :*

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu