Sub picaturi de apa rece - Cascada Sipote





Saptamana a5-a de tabara i-a adus ca si participanti pe elevii pascaneni si bucuresteni, carora li s-au alaturat micutii clujeni de la scolile Ion Creanga si Nicolae Titulescu, cu totii fiind plini de viata si dornici de a descoperi cat mai mult din frumusetea Apusenilor. Chiar si adultii, profesorii care au luat initiativa de a petrece o saptamana in tabara la munte, au savurat la maxim frumusetile locale de pe Valea Ariesului timp de sapte zile, intr-un cadru natural epic, rupt parca din povestile bunicilor de demult... 



Primele zile, revolutia era in toi. Stingerea se dadea cu greu, elevii chibitau cu orice ocazie, insa dupa primul traseu montan parca totul s-a schimbat in peisaj. Tipic... Am inceput astfel o frumoasa colaborare intre noi, echipa Adeona si copiii veniti in tabara. Plimbarea cu bicicletele a fost o reala placere. “Concursul” tipic dat intre noi avea sa desemneze castigatorul care ajungea cel mai departe fara a pedala. Tehnici si tehnici, care mai de care mai implicat pentru a gasi o varianta cat mai buna pentru a ajunge pe pozitia cea mai buna. 
Panoul de catarat a fost din nou una din piesele de rezistenta ale taberelor. Recordul de 13 secunde a fost doborat in aceasta serie de Alexandra, pascaneanca rapida la urcare ce a atins doar 11 secunde pana in varf. Bucurie mare in grupul moldovenilor! 





Bucurie mare a fost si pentru noi, caci eram tratati regeste cu un masaj binevenit din partea copiilor mai priceputi si dornici de distractie. Doar e "munca grea" la filat... 


Ne facem antrenamentul de mers pe munte printr-o plimbare scurta prin imprejumimile de langa Salciua de unde satul adormit si in departare Rezervatia Scarita Belioara. Ne asezam in iarba si ramanem prinsi pentru cateva minute in audienta cantecului de greieri... pe cei mai "sensibili" si cu dorinta de a iesi cat mai mult in exidenta micile insecte i-au speriat, iar linistea naturi a fost tulburata de strigatele deranjante ale unora... asa ca am plecat spre cabana unde ne asteptau alte activitati si prezentari interactive fiind multumiti si ca am facut putina miscare pentru a pregati traseul ce aveam sa il facem in urmatoarea zi.






Traseul pana la Cascada Sipote Sus, cascada de travertin, s-a desfasurat asa cum trebuia. Am ajuns cu totii la locul desprins parca din padurile ecuatoriale, cu plante agatate in jurul caderii de apa, de un verde crud mai rar intalnit. Umitditate multa, tricouri ude si bucurie – elementele regasite de fiecare data cand ajungem sus, la Sipote. Ne intoarcem spre tabara din Salciua cu gandul la masa si mancarea buna care erau deja pregatite pentru noi... 





In compania dascalilor insotitori petrecem cateva seri de neuitat, incondeiate cu multe, multe bancuri si rasete pe masura. Iar atunci cand se dadea startul la spus bancuri, distractia tinea pana tarziu in noapte.
Ajungem intr-o scurta plimbare si la cea mai lunga pestera din Muntii Trascau, Huda lui Papara, le dau cateva explicatii taberistilor si poposim si in curtea Manastirii Sub Piatra. Intram in Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva”, monument istoric ce dateaza din 1798, an insctiptionat in partea superioara a usii ce da in pronaos. Biserica din lemn de brad isi arata sfios pictura ce dateaza din 1844, alaturi de icoanele realizate in stil brancovenesc de la sfarsit de secol 18. 




De seria 5 de tabara se leaga o alta poveste interesanta, o experienta noua si cu siguranta unica ce a pornit o noua flacara si reprezinta inca scanteia unui nou inceput pentru mine... multumita prietenilor as putea sa le spun de la Polaris Medias, cei care se ocupa cu amenajarea si protejarea perimetrului celei mai lungi pesteri din Trascau, Huda lui Papara, am patruns pentru intaia oara in intunericul din subteran asa cum se cuvine, echipata in costum de neopren, traversand atat galeria activa cat si cea fosila. Era intaia pestera activa ca si galerii pe care o vizitam... o experienta unica intr-adevar despre care am sa-ti scriu intr-un articol urmator(insa astept pozele de acolo). 




Mergem in excursie din nou la Salina Turda unde ma intalnesc cu Anda, o mai veche iubitoare si participanta la nationalele de geografie. Imi inmaneaza si chitara ei care ramane la mine intreaga vara(inca e la mine acasa in Cluj) si multumita ei am invatat cu doua saptamani ulterior acordurile necesare si... se anunta o crestere continua a ecolutiei mele artistico-chitariceasco-afonicus. Va urma - puneti-va dopurile in urechi!





Premierea elevilor participanti la tabara tematica "Apuseni, lumea picaturilor de apa" a avut loc de aceasta data sub cerul liber, instelat de iulie, la focul de tabara. Lumini miscatoare si flacari jucause compuneau decorul festiv al muntelui... era o premiere a celor ce au urcat poate prima data pe munte, a acelora care au vazut intaia oara despicatura din stanca, locurile unse se formeaza cascade ce soptesc a muntelui poveste... a acelora care s-au bucurat de razele de soare, de ploaia care ne-a udat ultimii pas la intoarcerea de pe traseu, de toate lucrurile marunte ce le gasesti doar in natura si niciodata in orase. 


Nu pot incheia articolul fara a aminti insa de frumosul foc de tabara la care am participant cu totii, de cantecele folk pe care le-am fredonat cu mic, cu mare, fiecare cum putea mai bine si de extraordinarii si  deliciosii cartofi copti(carbonizati) in jar. A fost frumos... iar povestile de la foc ce starneau amuzamentul tuturor ne-au aruncat parca intr-o alta dimensiune, acolo unde exista doar rasete, rasete si iar rasete.Acolo unde se formeaza o bariera intre toate gandurile ce le-ai lasat acasa si te bucuri cu adevarat de linistea muntelui si oportunitatea de relaxare oferita de stancariile calcaroase ale Masivului Bedeleu.


Redactare : Salciua, Jud. Alba, 17-08-2011


Sa ne revedem cu bine!

Comentarii