Experienta Retezat 2010


Tabara, munte, vacanta… cuvintele cheie ale articolului.

Am incercat sa scriu acum cateva saptamani un articol introductiv despre Retezat, despre tabare, despre copiii draguti si adolescentii care ne-au trecut pragul vara aceasta… despre simplitatea Retezatului descoperita de fiecare dintre noi in felul lui.

Articolul pe care tocmai ai inceput sa il citesti va descrie, ceea ce a insemnat pentru mine Retezat 2010… noua experienta, trairile in care m-am cufundat timp de aproape 2 luni… bucuria ce ma inunda in fiecare zi acolo sus, la piciorul Lolaiei si la poalele colosului de stanca retezat de infinitul zarii.

A fost experienta care… m-a adus si mai mult cu picioarele pe pamant, m-a impins sa fiu si mai responsabila si m-a incurajat sa-mi pastrez mereu in sange dragostea pentru munte. Sa tin in mine microbul incurabil al dragostei de munte, de inaltimi; microbul... ce mi-a fost de multe ori atat de benefic l-am luat si eu acum cativa ani de la ei… cei alaturi de care fac echipa incepand din 17 iunie.

Adeona… o zeitate din mitologia romana ce ii ocroteste pe calatori, dar si pe copiii care fac primii pasi ... in cazul nostru "primi pasi in Retezat"(dupa cum spunea un participant in tabara) sau Adeona- echipa noastra, ce incearca sa daruiasca vara de vara amintiri tinerilor ce aleg muntele in loc de mare, ce aleg folkul, drumetia montana, focul de tabara, ceaiul de plante… ce aleg sa descopere natura, in toata splendoarea, simplitatea si puritatea ei in detrimental zilelor toride irosite pe asfaltul infierbantat al orasului banal.

Saptamana la munte, a insemnat mereu pentru mine… evadare! Vara aceasta, vacanta la munte a insemnat… experienta! Pentru ca… acolo sus, la munte, am invatat ca fiecare zi este un bun profesor pentru mine. Fiecare zi e o poarta deschisa spre tine, e o zi numai a ta… in care ai ocazia sa te redescoperi, sa inveti mai multe despre tine. Sa te cunosti tu, pe tine!

Fara sa iti dai seama… fiecare iesire la munte, fiecare drumetie in natura te schimba, face ca …ceva mic, din tine, sa fie altfel. Ce poate fi asta? De ce ne-ar schimba fiecare drumetie la munte? Suntem schimbati pentru ca… strangem amintiri! Ne intoarcem acasa cu mai multe lucruri vazute, cu mai multe varfuri urcate, cu mai multe vise indeplinite... si, te vei intoarce cu siguranta cu mai multi prieteni. Pentru ca… cei ce aleg sa iubeasca stanca batuta de vant, apa de izvor si poteca batuta ce urca tot mai sus sunt… oamenii cu o mana mereu gata sa iti fie intinsa atunci cand… pur si simplu ai nevoie de ei!

Si alaturi de prieteni cateva zile in Retezat sunt antidotul perfect pentru a te umple de energie, de voie buna si optimism.

Imi amintesc si acum de… zecile de momente speciale alaturi de prieteni traite in lunga, dar in acelasi timp scurta vacanta de vara. Bancuri, jocuri, sotii, cantece haioase, sperieturi in noapte si imbratisari puternice… toate lucrurile acestea mici, simple si normale inseamna in Retezat mult mai mult. Inseamna esenta… pentru ca, esenta vietii sunt lucrurile mici… esenta e normalitatea, esenta sunt lucrurile marunte, daruite din suflet. Iar Retezatul asta ne aminteste mereu… care e farmecul fiecarei zile, care e farmecul unei vieti sanatoase in mijlocul naturii, care e farmecul unui comportament civic, care e rasplata… atunci cand respectam frumosul, muntele si pe noi insine!

Fie ca ai plecat cu torfeul si cupa acasa, fie ca ai castigat Concursul “Bocancul Albastru”, fie ca ai fost primul la orientare cu busola sau ai facut cel mai repede cele 3 noduri… nu uita – cei ce iubesc muntele sunt adevaratii castigatori!

Comentarii